Staré Hamry [ Město nebo obec ]

Staré Hamry
Přehrada Šance
Staré Hamry jsou horskou obcí skládající se z 55 osad rozprostírajících se na 8 345 ha, ve které dnes žije 562 obyvatel. Na jedné straně začíná území obce na vrcholcích Lysé hory a Smrku, na druhé straně končí na Bílém kříži hranicí se Slovenskou republikou. Zvláštností obce jsou také dvě katastrální území Staré Hamry 1 a Ostravice 2. Obec je tvořena převážně lesy.

První zmínky o obci se datují okolo roku 1640, kdy zde byly založeny první železárny - hamry ke zkujňování železa. Poté, co se v nedalekých obcích začaly budovat nové hutě, počalo se zdejším osadám říkat hamry staré, čili Staré Hamry. Odtud získala obec svůj název.

Původní Staré Hamry se však rozkládaly pouze na pravém břehu řeky Ostravice, od jejího pramene na Bílém kříži (Černá Ostravice) až po dnešní Novou Ves. Řeka Ostravice tak tvořila po několik staletí přirozenou hranici mezi Moravou a Slezskem. Do dnešních dob se dochovaly některé hraniční kameny. Jeden z nich se nachází před budovou obecního úřadu. Až 1. července 1951 došlo k novém správnímu rozdělení. Tehdy bylo nově utvořeny dnešní území obce Staré Hamry. Dnešní tzv. moravská část Starých Hamer byla až do roku 1948 v držení olomouckého arcibiskupství a součástí obce Ostravice, a proto v minulosti procházela i poněkud odlišným vývojem než strana slezská.

Vznikem přehradní nádrže na pitnou vodu Šance, došlo koncem šedesátých let dvacátého století k zatopení údolí - původního centra obce a rozdělení obce na dvě části. Centrum Starých Hamer bylo nově vybudováno na Samčance.

Obec, jež se celá nachází v CHKO Beskydy, je celoročně cílem pěších turistů, cykloturistů a vyznavačů sjezdového a běžeckého lyžování. K nejnavštěvovanějším částem obce patří Samčanka, Gruň, Bílý kříž a areál Maryčky Magdonové. Z původní architektury se dochoval kostel sv. Jindřicha se hřbitovem, farou a pomníkem Maryčky Magdonové a dřevěný kostelík sv. Panny Marie Pomocné na Gruni. Na mnohých osadách dodnes naleznete rázovité dřevěné chalupy s pastvinami a políčky, jež dotvářejí typickou beskydskou krajinu.

KONTAKTNÍ ADRESA:

Obec Staré Hamry
Bc. Eva Tořová
Staré Hamry 283
739 15 Staré Hamry
Česko (CZ)
tel: (+420) 558 690 187
(+420) 724 178 725

Plní funkci základního stupně územní samosprávy a v různé míře je také vykonavatelem státní správy.

PŮSOBÍ NA KATASTRÁLNÍM ÚZEMÍ:
Staré Hamry
Staré Hamry, Samčanka

FOTOGALERIE

Z TISKOVÝCH ZPRÁV A ČLÁNKŮ NA ÚZEMÍ MĚSTA ČI OBCE

SOUVISEJÍCÍ ODKAZY

UMÍSTĚNÍ

ukázat na mapě

NA ÚZEMÍ OBCE EVIDUJEME

DALŠÍ INFORMACE: http://www.Stare-Hamry.cz

Typ záznamu: Město nebo obec
AKTUALIZACE: Šormová Helena (INFOSYSTEM s.r.o.) org. 131, 28.09.2021 v 10:52 hodin